Szekszárd-Paksi Kft. - vízgazdálkodás

Vörösiszap katasztrófa és kárelhárítása

Dátum: 2011. december 18.

Egy éve, 2010 októberében történt, hogy a MAL Zrt. ajkai timföldgyárának kolontári vörösiszap tározójánál átszakadt a gát, komoly ökológiai katasztrófát okozva a térségben. Az iszaptározó átszakadása után Kolontár települést pillanatok alatt elöntötte a vörösiszappal szennyezett víz, a Torna-patak és annak völgye súlyos környezeti és mezőgazdasági kárt szenvedett, melynek során a területet 800 000 – 1 500 000 m3 vörösiszap öntötte el. Érintett települések: Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely, Somlójenő Tüskevár, Apácatorma Kisberzseny. A tragédiának 10 halottja van, s több mint 300 család veszítette el az otthonát.

Szakemberek szerint vörösiszap-szennyeződés a növény-, és állatvilágra is súlyos, roncsoló, megsemmisítő hatással volt, tulajdonképpen a Torna-patak teljes élővilágát kipusztította az erőslúgos szennyeződés.

A vörösiszap-katasztrófa egyik legnagyobb természeti kockázata az volt, hogy az anyag bekerül a Dunába. Ez beláthatatlan következményekkel járt volna. Ahhoz, hogy ezt megakadályozzák, a vízügyi szakemberek gipszet és ecetsavat juttattak a Torna-patakba és a Marcalba. Így sikerült közömbösíteni a lúgos anyagot és megállítani a szennyezést, amely ennek köszönhetően a Rábát sem érte el.

Az elmúlt egy évben komoly kárelhárítási, helyreállítási és újjáépítési munkálatok folytak a területen. A katasztrófa után mára már visszatérhetett az élet a térségbe, a hatóságok, szakértők, kivitelezők, szakmai és civil, egyházi szervezetek soha nem látott összefogásának eredményeként.
A Torna-patak mentén végzett vízügyi, vízminőségi kárelhárítási munkákban szakkivitelező cégként nagy részt vállalt a Szekszárd-Paksi kft. is.

Mit jelent a vízügyi kárelhárítás?

Vízminőségi káreseményeknek a felszíni vizek baleset következtében történő szennyezését, vagy az egyéb okok miatt bekövetkező, hirtelen, jelentős mértékű vízminőség romlással járó eseményeket tekintjük. Jelen esetben ipari katasztrófa miatt következett be a vízkár, melynek elhárításánál a szennyezettség megszüntetése, és az eredeti állapot helyreállítása a cél.

A vízügyi, vízminőségi kárelhárítás az alábbi munkálatokat foglalta magában:

  • Kisvízi meder víz alatti kotrása
  • Nagyvízi meder vízzel nem borított részének kotrása
  • Hulladék összegyűjtése, és a kitermelt anyag oldalrézsűn történő elhelyezése
  • A patakmeder mindkét oldalán az akadályozó növényzet eltávolítása a teljes folyáshosszban a szükséges mértékben
  • Mederpart visszatöltése, tömörítése
  • Talajvédő, erózió elleni védőfüvesítés a mederrézsűkön
  • Műtárgyak helyreállítása


A  Torna-patak kármentesítése során 50 000 m3 vörösiszap került kitermelésre és elszállításra. A kárelhárítás munkálatainak befejezésére 2011. október végén került sor.

 

« vissza

Rólunk mondták

„Eldöntöttem, hogy csak olyan mélyépítő vállalkozót fogok megbízni, akinek saját emberei vannak, az alvállalkozókkal általában csak a gond van. Örültem, hogy a Szekszárd-Paksi Kft-ben megtaláltam azt az üzleti partnert, akire lehet számítani, és ráadásul saját kivitelező csapata van.”

Csoma József

Györe Község polgármestere

„A cég munkájával elégedett vagyok: határidők, minőség, korrekt hozzáállás, mind rendben volt.”

dr. Csonki István igazgató

KDTVIZIG Székesfehérvár

Ügyfélszolgálat

+36 74 505 890