Szekszárd-Paksi Kft. - vízgazdálkodás

Vízrendezés, vízkárelhárítás a Karasicán

Dátum: 2012. május 08.

A Karasica-vízfolyás a Villányi-hegység és a Nyárádi-löszhát közötti terület északi feléről érkezik, mely a jelentős horgászvízeink egyike. A vízfolyásnak nevezhető tulajdonképpen minden olyan mederben mozgó folyóvíz, amely a magasabb felszínekről az alacsonyabbak felé halad. Vízét források, csapadékvíz és olvadékvizek biztosíthatják. Ilyen például csermely, ér, patak, csatorna, folyó, folyam. Ezek vízrendezési rekonstrukciós munkáira a vízfolyások környezetében található települések védelme, vízkárainak csökkentése érdekében van szükség.

A Karasica patakon a 30-as, 50-es, majd a 70-es években történtek vízfolyás rendezési munkálatok. A 70-es évek elején levonult nagy árvíz sajnálatos módon ezt a rendezett állapotokat el is tüntette. Az árvíz utáni helyreállításra 1978-ban került sor, ami után a Karasica Villány alatti szakasza a mai formáját vette fel. A Karasica Villány fölötti szakaszánál, és a Vasas-Belvárdi-vízfolyás alsó szakaszánál a 90-es években végezték a vízrendezési munkálatokat.

A vízkárelhárítási fejlesztés időszerűségét és létfontosságát a 2010-ben bekövetkezett jelentős árvízi elöntések indokolják. Az vízkárok Olasz és Szederkény belterületét, 57-es főutat is érintették.
A vízrendezési projektnek valójában két fő célja van. Az elsődleges cél az érintett belterületi szakaszokon az árvízi biztonság növelése, az emberi élet és a vagyontárgyak védelme. Mindezt úgy, hogy a természeti értékek ne sérüljenek, a vízfolyás medrének rendezése természetbe illő módon történjen.
A másik fő szempont a külterületi szakaszokon, a Víz Keretirányelv direktíváinak lehetőség szerinti megfeleltetés. Ez azt jelenti, hogy a munkálatokat úgy kell végrehajtani, hogy a víz állapotában ne történjen romlás.

A tervezés során megoldandó feladat volt a vízfolyások, és azok környezetének megfelelő ökológiai állapotának elérése. Ez nem csupán a mederben folyó víz állapotára, hanem a környező életterek minőségére is vonatkozik.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


Szekszárd-Paksi Kft konzorciumi tagként vesz részt a kivitelezésben.


A projekt összköltsége
: 469,5 millió Ft.
Várható befejezés: 2012. június

 

« vissza

Rólunk mondták

„Eldöntöttem, hogy csak olyan mélyépítő vállalkozót fogok megbízni, akinek saját emberei vannak, az alvállalkozókkal általában csak a gond van. Örültem, hogy a Szekszárd-Paksi Kft-ben megtaláltam azt az üzleti partnert, akire lehet számítani, és ráadásul saját kivitelező csapata van.”

Csoma József

Györe Község polgármestere

„A cég munkájával elégedett vagyok: határidők, minőség, korrekt hozzáállás, mind rendben volt.”

dr. Csonki István igazgató

KDTVIZIG Székesfehérvár

Ügyfélszolgálat

+36 74 505 890