Szekszárd-Paksi Kft. - vízgazdálkodás

Újabb projekt az árvízvédelem érdekében

Dátum: 2013. január 18.

Néhány hónapja indult útjára az a Dráva menti jelentős vízgazdálkodási projekt, melynek célja a Drávaszabolcs-Kémes Öblözeténél tervezett árvízvédelmi fejlesztés. A kivitelezés várható befejezése jövő év szeptemberére tehető. A projektet érintő területek: a Dráva bal parti, a Fekete-víz bal parti, valamint a Pécsi-víz bal parti töltések, csaknem 20 km-es töltésszakaszon.

Nem nehéz belátni a projekt szükségességét, hiszen a Dráva bal parti töltéseinek fejlesztésére legutóbb 1980-as években került sor. Mivel az árvízvédelmi töltés alacsonyabb az előírtnál, így árvízvédelmi szempontból nem elég biztonságos a környező településeken élők számára.

A kivitelezést a Szekszárd-Paksi kft végzi. A beruházás költsége: 2,3 milliárd forint.
A fejlesztés a hátrányos helyzetű Siklósi kistérség lakosainak nyújt majd nagyobb védelmet, biztonságosabb, élhetőbb hétköznapokat.  A települések többségén a lakosság amúgy is nehéz gazdasági és szociális körülmények között él, így különösen fontos, hogy az egyes ingatlanok, értéktárgyak biztonságban legyenek, és ne veszélyeztesse azokat az árvíz. A beruházásnak köszönhetően az ott élő közel 4 ezer lakos, számos gazdasági létesítmény és mezőgazdasági terület kerül nagyobb biztonságba.
A térség országoshoz viszonyított gazdasági elmaradottsága aggasztó, cél, annak megállítása és javítása. Ennek egyik módja lehet a térség infrastruktúrájának fejlesztése, amihez szorosan kapcsolódik az árvízvédelmi helyzet javítása.
A kivitelezés szükségességét jól mutatja, hogy a Dráván a gyors árhullám-kialakulás miatt a védekezésre történő felkészüléshez csupán néhány nap áll rendelkezésre. A Dráva sodrása, és a levonuló árvizek hevessége miatt nehezen előre jelezhetőek az események, és emiatt a védekezés lehetősége is igen csak korlátozott. Ráadásul ismeretes, hogy a vízgyűjtő terület döntő része határainkon túl helyezkedik el,ami árvízbiztonság szempontjából csak tovább ront a helyzeten, hiszen növeli a kiszolgáltatottságot, akár a beavatkozást, akár az előrejelzést nézzük.
Az árvízvédelmi fejlesztés kivitelezése során az előírt töltésmagasság kiépítésére kerül sor, ugyanis jelenleg az érintett mintegy 20 km-es töltésszakaszon csak a mértékadó árvíz szint feletti 60 cm-es biztonság teljesül a 120 cm-es előírással szemben. A tervezett töltésfejlesztés elsődleges célja a szükséges árvízvédelmi biztonság megteremtése, valamint fontos szempont még a fejlesztésnél a jövőbeni karbantartási munkák elvégzésének biztosítása.
A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával, a KEOP 2.1.1. projekt keretében valósul meg.

 

 

« vissza

Rólunk mondták

„Eldöntöttem, hogy csak olyan mélyépítő vállalkozót fogok megbízni, akinek saját emberei vannak, az alvállalkozókkal általában csak a gond van. Örültem, hogy a Szekszárd-Paksi Kft-ben megtaláltam azt az üzleti partnert, akire lehet számítani, és ráadásul saját kivitelező csapata van.”

Csoma József

Györe Község polgármestere

„A cég munkájával elégedett vagyok: határidők, minőség, korrekt hozzáállás, mind rendben volt.”

dr. Csonki István igazgató

KDTVIZIG Székesfehérvár

Ügyfélszolgálat

+36 74 505 890