Szekszárd-Paksi Kft. - vízgazdálkodás

Súlyos vízkároktól óvja meg városunkat a Szekszárd-Bátai főcsatorna vízrendezése

Dátum: 2013. január 18.

A várakozások szerint az idei évben zárulhat a Szekszárd-Bátai főcsatorna komplex vízrendezése. A kivitelezés létfontosságú a Szekszárdon élők számára is, ugyanis súlyos vízkároktól óvják meg a lakosságot és a környékbeli településeket.

A munkálatok mind mezőgazdasági, mind vízgazdálkodási szempontból egyaránt szükségesek. A vízrendezés elsődleges célja, hogy a bel-, és külterületen levő földek kevésbé legyenek kitéve a belvízi elöntéseknek. További cél, hogy a mezőgazdasági területeken kívül megelőzzék Báta és Őcsény települések belterületének elöntését is.

A kivitelezésre több okból is szükség volt. A bátai torkolati zsilip küszöbszintje mintegy 1,4 m-rel magasabb, mint a csatorna fenékszintje, ami az egyébként kiváló termőhelyi adottságokkal rendelkező térségben tartósan magas talajvízállást, belvízi helyzetben pedig felszíni elöntéseket is okoz. Ezen kívül veszélyezteti az öblözetben lévő települések biztonságát is. Mint ismeretes 2010-ben minden alacsonyabban fekvő területet elöntött a víz.

Másik ok, hogy a Szekszárd-Bátai főcsatorna medrét erősen benőtte a vízi növényzet, emiatt nem alkalmas a nagyvizek levezetésére, és a mezőgazdasági területek optimális talajvíz szintjének biztosítására sem. A magas talajvíz pedig káros a mezőgazdasági művelés számára, ezért nem kérdés, hogy közös érdek a mielőbbi vízrendezés.

A projekt az alábbi munkálatokat foglalja magában. A kivitelezés megkezdése előtt szükséges a munkaterületről való dús növényzet eltávolítása. Ez után kerülhet sor a mederrendezésre, valamint egy keskenyebb, mélyebb ún. kisvízi meder kialakítására mederstabilizálással.

A beruházás eredményeképpen a csökkenő vízkárok, növekvő vízbiztonság várható. Ezen kívül előreláthatóan mezőgazdasági szempontból a művelés jobb feltételekkel végezhető, ami egyértelműen javuló terméseredményeket teremthet.

Kivitelező: Szekszárd-Paksi Kft.
A projekt összköltsége: 455,6 millió Ft.

« vissza

Rólunk mondták

„Eldöntöttem, hogy csak olyan mélyépítő vállalkozót fogok megbízni, akinek saját emberei vannak, az alvállalkozókkal általában csak a gond van. Örültem, hogy a Szekszárd-Paksi Kft-ben megtaláltam azt az üzleti partnert, akire lehet számítani, és ráadásul saját kivitelező csapata van.”

Csoma József

Györe Község polgármestere

„A cég munkájával elégedett vagyok: határidők, minőség, korrekt hozzáállás, mind rendben volt.”

dr. Csonki István igazgató

KDTVIZIG Székesfehérvár

Ügyfélszolgálat

+36 74 505 890