Szekszárd-Paksi Kft. - vízgazdálkodás

Rinya-patak: Sikerrel zárul az árvízvédelem és a természeti kincs megóvása

Dátum: 2011. december 18.

A Somogy megyei, közel 60 km-es Rinya-patak a Dráva mellékvize. Böhönye-Segesd térségében ered, majd Nagyatád, Bakháza és Babócsa érintésével a Drávába ömlik. Az ott lakók büszkék a patakra, hiszen kitűnő horgászhely, ahol ponty, amur, csuka, keszeg, kárász, balin, sügér, törpeharcsa és domolykó is gyakran kerülhet horogra. A Rinya-mentén élők azonban már többször megtapasztalhatták, hogy a pataknak árnyoldala is van, hiszen az olvadó hótól, vagy a tartós csapadéktól pillanatok alatt megduzzadhat, ami ottani lakosok mindennapjait veszélyeztetheti.

A patakok és a kisebb-nagyobb vízfolyások rendszeres karbantartást igényelnek, hogy a csapadékos időszakokban a víz tovább vezetése biztonságosan, károkozás nélkül megtörténhessen. Szakmai tapasztalatok szerint átlagosan 20 évente teljes rekonstrukcióra szorulnak. Mivel a Rinya-patak esetén a legutóbbi mederrendezésre 25-30 évvel ezelőtt került sor, így rekonstrukciója idén igencsak aktuálissá vált.

A kivietelezést a Szekszárd-Paksi Kft. végzi.

A fejlesztés egyik fő célja az árvízvédelem, az árvízi biztonság hosszú távú kialakítása, valamint az is, hogy későbbi karbantartása könnyen elvégezhető legyen. De mindez kizárólag úgy, hogy az ökológiai egyensúly ne boruljon föl, és a természet megháláljon mindenfajta beavatkozást. A rekonstrukció az utolsó fázisához érkezett, befejezése ez év decemberére várható.

 

« vissza

Rólunk mondták

„Eldöntöttem, hogy csak olyan mélyépítő vállalkozót fogok megbízni, akinek saját emberei vannak, az alvállalkozókkal általában csak a gond van. Örültem, hogy a Szekszárd-Paksi Kft-ben megtaláltam azt az üzleti partnert, akire lehet számítani, és ráadásul saját kivitelező csapata van.”

Csoma József

Györe Község polgármestere

„A cég munkájával elégedett vagyok: határidők, minőség, korrekt hozzáállás, mind rendben volt.”

dr. Csonki István igazgató

KDTVIZIG Székesfehérvár

Ügyfélszolgálat

+36 74 505 890