Szekszárd-Paksi Kft. - vízgazdálkodás

A Szekszárd-Paksi Kft. részt vesz a Duna vízminőségének javításában

Dátum: 2011. december 18.

Október 5-én, az Eötvös József Főiskolán tartották meg a szakmai tájékoztatóját annak a több lépcsős beruházásnak, ami a Duna vízminőségének javítását célozta meg. A projekt a Világbank (Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank) a GEF (Globális Környezetvédelmi Alap) és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg. A kivitelezés 2009 februárjában indult útjára, s 2011. október végén a befejezéséhez közeledik.

Miért van szükség a Duna vízminőségének javítására?

A Duna sok nagyvárost kapcsol össze, fontos szerepe van a mindennapjainkban. A folyó forrása ivóvizünknek, de a vízfogyasztáson túl jelentősen hozzájárul a háztartások fenntartásához. Éppen emiatt naponta kb. 500-600 ezer köbméter szennyvíz keletkezik, ami biológiai tisztítást és tápanyag eltávolítást követően kerül vissza a Dunába.

A szennyvíz olyan anyagokat tartalmaz,(pl: nitrogén, foszfor) amik nagy mennyiségben rontják a vizek minőségét, emellett a túlzott tápanyagterhelés miatt kárt szenvedhet a folyó természetes élővilága is. Ez a jelenség komoly károkat okoz a gazdag élővilággal rendelkező vizes élőhelyeknek, így például a Duna mentén levő Gemenc, valamint a Béda-Karapancsa térségnek is.

Emiatt vált szükségessé a víz tápanyagcsökkentése, és a Duna természetes állapotának helyreállítása, ami tulajdonképpen nagymértékben hozzájárul a Fekete tenger vízminőségének javításához.
A beruházás két projektet foglal magában: egyik részről az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep modernizációját, másrészt a Duna vizének visszavezetését az említett Gemenc, Béda-Karapancsa térség élőhelyeire, elősegítve a terület optimális vízellátását.

A vizes élőhelyek, vízfolyások rehabilitációjánál a legfontosabb feladat mindig az, hogy a kivitelezés ne csak szakmai nézőpontból, vízgazdálkodási szempontból legyen korrekt, hanem az ökológiai szempontokat is figyelembe véve történjen.

Milyen változások várhatók a beruházás eredményeként?

A sikeres beruházást követően a terület vízjárása az eredeti, természetes állapotára fog hasonlítani. Szakemberek szerint a projekt kedvező hatással lehet az erdőgazdálkodásra és a vadgazdálkodásra, valamint a horgászat és az ökoturizmus is profitálhat belőle. Tehát összességében elmondható, hogy a környezetvédelmi előnyök gazdasági hasznot is fognak hozni.

 

« vissza

Rólunk mondták

„Eldöntöttem, hogy csak olyan mélyépítő vállalkozót fogok megbízni, akinek saját emberei vannak, az alvállalkozókkal általában csak a gond van. Örültem, hogy a Szekszárd-Paksi Kft-ben megtaláltam azt az üzleti partnert, akire lehet számítani, és ráadásul saját kivitelező csapata van.”

Csoma József

Györe Község polgármestere

„A cég munkájával elégedett vagyok: határidők, minőség, korrekt hozzáállás, mind rendben volt.”

dr. Csonki István igazgató

KDTVIZIG Székesfehérvár

Ügyfélszolgálat

+36 74 505 890